Klantcase AVROTROS

AVROTROS-sites kunnen de grootste Familie van Nederland weer ontvangen

Het AVROTROS-webserverpark kan de bezoekerspieken op de websites weer moeiteloos aan, ook tijdens pieken na populaire uitzendingen als AVROTROS Radar en EénVandaag. Daartoe installeerde Quanza Engineering een hardware-oplossing in de vorm van twee A10 Networks load balancers. De sites zijn nu ook uiterst weerbaar tegen DDoS-aanvallen. Bijkomende voordelen: er is minder onderhoud en minder servercapaciteit benodigd.

De AVROTROS–websites trekken steeds meer bezoekers en vormen een belangrijk medium en interactieplatform voor de AVROTROS. Kijkers volgen er de uitzending; krijgen er extra informatie en vraaggesprekken na de tv-programma´s; en laten hun mening achter op de forums – wat de programmamakers weer inspireert. Maar de groei zorgde voor problemen met de bereikbaarheid en de snelheid van de sites. En boze kijkers, zetten hun grieven nog wel eens om in een Distributed Denial of Service Attack (DDoS).

Even geen open source

Quanza Engineering beheert het web-serverpark van de AVROTROS al vijf jaar, volcontinu en op afstand, en adviseerde de bestaande open source-softwareoplossing opgebouwd uit Linux Ubuntu 8, Shorewall en Keepalived nu te vervangen door een merkeigen hardware-oplossing in de vorm van twee A10 Networks load balancers van het type AX1000.

Onmiddellijk na installatie van de A10 Networks load balancers voor het webserverpark en de bijbehorende opwaardering van de caching-software voor veelgevraagde pagina´s, bleken de bestaande webservers nog maar tot een kwart van hun capaciteit te worden belast, ook tijdens beruchte bezoekerspieken zoals na de uitzending van AVROTROS Radar. Daarnaast bleken de servers uiterst weerbaar tegen DDoS-aanvallen door boze kijkers die het niet eens waren met de kritische conclusies van de programma’s.

Zuinig

”Mede door de komst van nieuwkomers in het omroepbestel, staat de begroting voor het webplatform die we via de Nederlandse Publieke Omroep ontvangen dit jaar onder druk”, zegt Daan Gosman, verantwoordelijk voor het hostingplatform van de AVROTROS-websites. ”Met A10 Networks, heeft Quanza Engineering ons de beste oplossing voorgesteld, met een uitstekende prijs-prestatieverhouding. Ook tijdens piekbelastingen, zijn onze AVROTROS-sites weer heel goed bereikbaar en zeer snel. En de bestaande servercapaciteit, blijkt weer meer dan voldoende. Ook vraagt de load balancing voortaan veel minder onderhoud. En de gevreesde DDoS-aanvallen, met name SYN-attacks, worden met succes afgeslagen.”

www.avrotros.nl