STABIELE LOAD BALANCING-OPLOSSING

123inkt.nl

123inkt.nl is een van de bekendste webwinkels in Nederland. Om de website 24/7 in de lucht te houden en veel klanten tegelijkertijd in staat te stellen snel en vlekkeloos printerbenodigdheden te bestellen, is een uitgebalanceerd ICT-systeem nodig. Quanza Engineering, leverancier en beheerder van 100% beschikbare ICT-systemen, adviseerde 123inkt.nl daarvoor een stabiele load balancing-oplossing.

Zes jaar achter elkaar is 123inkt.nl inmiddels gelauwerd door de consument als beste webwinkel in Nederland in de categorie computer hardware & software bij de Nationale Thuiswinkel Awards. 

Die reputatie heeft het bedrijf te danken aan de unieke combinatie van uiterst efficiënte logisitiek waarmee 123inkt.nl binnen 24 uur bestelde producten aflevert, de lage prijzen voor de producten, de hoge kwaliteit van dienstverlening en het toegewijde personeel.

BENODIGDHEDEN

PRINTEN EN MEER

Sinds 2000 levert 123inkt.nl toners en inktcartridges voor alle printermerken. Tegenwoordig biedt het assortiment daarnaast een aanvullende selectie kantoorartikelen. 123inkt.nl heeft inmiddels meer dan 1 miljoen unieke klanten en ziet nog jaarlijks een flinke stijging in het aantal klanten en in omzet. Mede hierdoor is 123inkt.nl uitgegroeid tot hét adres voor online inktcartridges en toners met de laagste prijsgarantie.

Maandelijks krijgt de website ruim 550.000 bezoekers. In de wereld van de online detailhandel is het van essentieel belang deze bezoekers een uitstekende gebruikerservaring te bieden. Deze gebruikerservaring is voor een groot deel te beïnvloeden door de websiteprestaties. En hoe beter de websiteprestaties, hoe hoger de omzet van de webwinkel. Geoptimaliseerde websiteprestaties zorgen er immers voor dat een bezoek aan de webwinkel snel en vloeiend omgezet kan worden in een succesvolle verkooptransactie.

Om de groei van het aantal bezoekers aan te kunnen en tegelijkertijd goed te blijven presteren als webwinkel, zocht 123inkt.nl een specifieke oplossing, op hardware gebaseerd, voor het regelen van het webverkeer, een zogenaamde load balance-oplossing. Deze oplossing zorgt ervoor dat de website snel reageert, dat voor de klanten de laadtijden van pagina´s kort zijn en zorgt er met slimme caching voor dat de algehele prestatie van de webserver verbetert.

“We zochten een hardwarematige loadbalance-oplossing omdat dit meer stabiliteit biedt.”

~ Tim de Wolf, IT Director bij 123inkt.nl

OPTIMALE WEBWINKEL MET

TERUGKERENDE KLANTEN

Tim de Wolf, IT Director bij 123inkt.nl, is onder meer verantwoordelijk voor de website. “We werkten met een loadbalance-oplossing in Linux-software. Die wilden we laten vervangen door een hardwarematige oplossing omdat dit meer stabiliteit biedt. Wij hebben tests uitgevoerd met apparatuur van verschillende aanbieders evenals met Linux Virtual Server om de verschillen te kunnen zien.”

Hoge beschikbaarheid

Frans ter Borg van Quanza adviseerde 123inkt.nl op basis van de uitkomsten de load-balance-oplossing van A10. “Een voorname eis van 123inkt.nl aan hun webwinkel is de hoge beschikbaarheid, ook bij piekbelasting. Dit vraagt om een load-balancer van A10 Networks uit de AX Series. Bij 123inkt.nl heeft een positieve gebruikerservaring immers topprioriteit: voor klanten mogen pagina´s nooit onbereikbaar zijn. Zelfs bij netwerkonderhoud mogen zij niets merken van vertragingen of uitval. Aan deze eis wordt tegemoetgekomen met AX-appliances die zorgen voor de synchronisatie tussen sessies.”

Een tweede eis die 123inkt.nl stelde aan een betrouwbare webwinkelervaring is het snel en efficiënt afhandelen van transacties.

Zelfs bij piekbelasting

De AX Series van A10 is uitgerust met special SSL ASIC-processoren waarmee de serverhardware ontlast wordt en de transactiesnelheid toeneemt. Ook dat draagt bij om te zorgen dat bezoekers van de webwinkel uiteindelijk klant worden.

Verder is het voor een optimale gebruikerservaring van belang dat opgevraagde pagina´s snel geladen worden. Hierin voorziet de AX Series door http-onderdelen al klaar te zetten in de dynamische RAM Cache zonder hiervoor de server CPU te belasten.

123inkt.nl koos uiteindelijk voor de AX 1030-serie. Een A10 Networks AX load-balancer doet meer dan het verdelen van de belasting over de webservers en het opvangen van onverwachte pieken in het verkeer.

Network & Cloud infrastructuur uitbesteden? Plan een call in!

Bij Quanza beseffen we maar al te goed dat je bij het uitbesteden van een Network & Cloud infrastructuur niet over één nacht ijs gaat. Wil je weten wat het uitbesteden van beheer voor jouw organisatie betekent? Plan vrijblijvend een videocall in met één van onze experts.

CONTACT

Willem Fenengastraat 7
1096 BL Amsterdam

info@quanza.net
+31 20 530 1600