Het omarmen van verandering met Agile

In 2023 is het is bijna niet meer mogelijk over projectmanagement te spreken zonder de term Agile te noemen. Wat is dat nu precies? In feite draait het simpelweg om samenwerking en flexibiliteit. Centraal daarin staan zelfsturende teams die moeiteloos meebewegen met veranderingen. Dat klinkt natuurlijk fantastisch op papier. Maar hoe werkt dit bij Quanza? We vragen het Jurgen Gielen, Manager Service Management bij Quanza en gecertificeerd Agile Product Owner / Scrum Master.

Jurgen: “Begin dit jaar zijn we gestart met een Agile team binnen de afdeling Engineering. Het team richt zich op het beheer van servers en applicaties. Dat zijn langer lopende projecten die niet altijd gekoppeld zijn aan een directe klantvraag. Daardoor is het van groot belang je continu goed af te vragen welke problemen je nu eigenlijk aan het oplossen bent”

Het agile team bestaat momenteel uit vier leden en werkt volgens de agile principes. Waar nodig zijn deze principes aangepast aan de rest van de organisatie. En dat is wel eens een uitdaging.

Jurgen: “Het komt eigenlijk maar weinig voor dat een bedrijf 100% Agile werkt. Dat hoeft ook niet om succesvol te zijn. Zo ben je volgens het boekje elke ochtend fysiek bij elkaar voor een stand-up meeting. Bij Quanza is echter een hybride werkbeleid. We lossen dat op door minimaal 1 keer per week allemaal op dezelfde dag op kantoor te zijn. En op andere dagen zijn meetings remote.”

Het team werkt dat werkt aan Operation Support Systems (OSS) is begin dit jaar begonnen met Agile. In hoeverre is de omschakeling geslaagd?

Jurgen: “Het begin was natuurlijk onwennig. Er was een enorme lijst met taken die soms op volgorde werden uitgevoerd. De eerste klus was dus het omvormen van deze lijst tot een backlog… een geprioriteerd overzicht van features. Value poker speelt daarbij een grote rol. Je gaat dan als team gezamenlijk de waarde en complexiteit van items in de backlog inschatten.”

Jurgen vervolgt: “Ook de rest van de organisatie steeds meer te vertrouwen op de zelfsturing van het team. Dat is met name te danken aan de voortgang die we hebben geboekt in de laatste maanden. Proof is in the pudding zoals dat zo mooi in het Engels heet”.

Merk je als klant van Quanza iets van de omschakeling op Agile?

Jurgen: “Op dit moment relatief weinig. Het optimaliseren van OSS systemen is met name een interne aangelegenheid. Wel is het zo dat klanten steeds vaker zelf werken via Agile. Dan is het gunstig dat wij als organisatie over engineers beschikken die niet alleen Agile gecertificeerd zijn maar ook de benodigde praktijkervaring hebben. Je spreekt dan letterlijk dezelfde taal. Bij sommige klanten gaat zo’n samenwerking nog verder. Met één van onze klanten zetten we binnenkort een agile team op met medewerkers van Quanza en van de klant. Ik verwacht dat dit steeds vaker voor gaat komen. Dat is zeker ook een andere reden om hierin te blijven investeren.”