Sterke toename van internetverkeer brengt AMS-IX en Quanza ertoe om één van werelds grootste internet exchanges future-proof te maken

AMS-IX, één van ’s werelds grootste internetknooppunten, en Quanza, een Network & Cloud operator kondigen vandaag een gezamenlijk initiatief aan om het switching platform dat de exchange ondersteunt, te upgraden. De migratie start in Amsterdam, waar beide organisaties gevestigd zijn. Dit zal internetgebruikers ten goede komen, door connectiviteit te bieden naar het nieuwe platform op zestien co-locaties in Nederland.

“Het internetverkeer neemt jaarlijks met ongeveer 20 procent toe,” zegt Ruben van den Brink, CTO van AMS-IX. “AMS-IX investeert continu in de mogelijkheden en capaciteit van haar platform om deze groei te faciliteren. Vandaag kondigen we een belangrijke stap aan om ons platform future-proof te maken.”

Komende jaren zal AMS-IX het Juniper MX routing platform implementeren dat 400G-poorten biedt, open standaarden ondersteunt en eenvoudig geïntegreerd kan worden met de beheer- en automatiseringstools die AMS-IX gebruikt en ontwikkelt. Quanza zal verantwoordelijk zijn voor de levering van het platform en de beschikbaarheid ervan waarborgen met 24×7 monitoring.

AMS-IX ontwikkelt en beheert internetknooppunten op diverse plekken in de wereld en speelt een cruciale rol in het functioneren van het wereldwijde internet. Het platform in Amsterdam is één van ’s werelds grootste knooppunten voor IP-verkeer en faciliteert op piekmomenten meer dan 10 Terabit internetverkeer per seconde.

Quanza levert bedrijfskritische infrastructuur oplossingen van maatschappelijk belang en ondersteunt AMS-IX al meer dan zeven jaar met zijn 24×7 NOC as a Service. Het future-proof maken van de infrastructuur was een logische vervolgstap in de samenwerking. “We merkten een ongekende toename van 35% in verkeer bij AMS-IX bij de start van de pandemie”, zegt Frans ter Borg, CEO van Quanza. “Een bepalend moment waarop je beseft dat netwerk schaalbaarheid een grote impact heeft op het dagelijks leven van mensen.”

Frans ter Borg (Quanza), Marcel van Opzeeland (Juniper Networks), Ruben van den Brink (AMS-IX)
Frans ter Borg (Quanza), Marcel van Opzeeland (Juniper Networks), Ruben van den Brink (AMS-IX)