SDN of netwerkautomatisering: wat is het verschil?

SDN en netwerkautomatisering: twee begrippen die vaak in één adem worden genoemd en soms zelfs onterecht als gelijke technieken worden beschouwd. In deze editie van Quanza Engineering Notes beschrijven we de verschillen tussen SDN en netwerkautomatisering. Zo weet u op welke specifieke technologie u het beste een beroep kunt doen.

Wat is SDN?

SDN houdt in dat een netwerk aangestuurd wordt door een controller, in plaats van dat individuele componenten zelfstandig beslissingen nemen. In dit scenario is de controller altijd online om te reageren op veranderingen in het netwerk. Dit model is vernieuwend, en brengt in sommige gevallen voordelen. Maar er zijn ook risico’s. Wanneer de centrale controller uitvalt of niet bereikbaar is, heeft dit direct impact op het functioneren van het netwerk. Verder hebben problemen in de controllersoftware gevolgen voor het hele netwerk. Dit in tegenstelling tot een traditionele netwerkopbouw, waar de gevolgen vaak beperkt blijven tot een enkel netwerkapparaat. Niet alleen de controle, maar ook de risico’s worden bij SDN dus gecentraliseerd.

SDN is dus zeker niet geschikt voor elke organisatie. Het model met een centrale controller gaat namelijk voorbij aan de kracht en bewezen stabiliteit van traditionele netwerkprotocollen. Een oplossing die in veel gevallen voldoet is die van een traditioneel opgezet netwerk, gebruikmakend van gestandaardiseerde netwerkprotocollen, waarbij alleen de configuratie van het netwerk gecentraliseerd en geautomatiseerd wordt: netwerkautomatisering.

Netwerkconfiguratiemanagement

Netwerkautomatisering neemt repetitief handwerk weg bij de netwerkbeheerder. Hier kunnen wijzigingen in het netwerk sneller doorgevoerd worden en wordt de kans op fouten en ongeplande verstoringen verkleind. Het concept van een netwerk beheren vanuit een centraal systeem is niet nieuw. Een netwerkmanagementsysteem (NMS) kan deze taak uitvoeren. Netwerkmanagementsystemen zijn echter vaak toegespitst op netwerkapparatuur van een enkel merk. Verder neemt een NMS niet alleen de complexiteit, maar ook de controle uit handen. Hoe het netwerk geconfigureerd kan worden hangt sterk af van welke functionaliteit het NMS ondersteunt.

Meer weten over SDN?

Wilt u graag met onze specialisten van gedachten wisselen omtrent uw infrastructuur en de mogelijkheden van SDN voor uw organisatie?  Dat kan natuurlijk altijd. Bij Quanza zijn we gespecialiseerd in het bedenken, bouwen en beheren van bedrijfskritische IT-netwerken. We nemen graag vrijblijvend met u door wat nodig is om uw infrastructuur ready te krijgen voor de toekomst. In de volgende blog gaan we verder in op tools voor netwerkautomatisering. Nu al sparren? Neem gerust contact met ons op via onderstaand formulier.

[gravityform id=”22″ title=”false” description=”false”]