SD-WAN: niets nieuws onder de zon?

Tussen al het geweld van cloud, IoT, AI, blockchain en machine learning is het soms moeilijk om hypes te doorzien. Bij Quanza vinden we het belangrijk om zelf het kaf van het koren te scheiden. Eén van de nieuwe mogelijkheden in networking waar wij enthousiast over zijn is SD-WAN (software defined wide area network).

Meer doen met minder

Door de snel toenemende hoeveelheid data die organisaties gebruiken, en de behoefte aan steeds lagere latency voor bijvoorbeeld hosted desktops, VoIP en cloud based applicaties, lopen WAN’s tegen hun limieten aan. Denk aan het netwerk dat verstopt raakt, jitter als gevolg daarvan en in het ergste geval downtime. Om dit soort beperkingen te omzeilen wordt er vaak voor gekozen om de bandbreedte van het netwerk te vergroten. Deze oplossing is niet schaalbaar of flexibel en daardoor niet geschikt voor de snel veranderende IT-landschappen waar organisaties mee te maken hebben. Daarnaast zijn de kosten van leased line circuits en MPLS hoog, zeker in vergelijking met breedband internetverbindingen.

Hoewel sommige WAN’s ook gebruik maken van internetverbindingen, bijvoorbeeld met IPsec VPN’s, kan de Quality of Service (QoS) daarvan niet worden gegarandeerd. ISP’s/access providers bieden nu eenmaal geen SLA op publieke internetverbindingen. Dat betekent voor WAN’s dat het internet voor veel toepassingen niet betrouwbaar genoeg is. Daarom wordt in vrijwel alle use cases noodgedwongen gebruik gemaakt van andere, veel duurdere oplossingen. SD-WAN maakt daar een einde aan.

Beproefde technieken automatiseren

Met een SD-WAN wordt geautomatiseerd data met optimale routering uitgewisseld tussen de nodes in het WAN – via het publieke internet. Daarbij wordt bij voorkeur gebruik gemaakt van twee of meer verschillende mediums (koper, coax, glasvezel, 4G etc.) voor de last mile en verschillende access providers. Op die manier is redundancy ingebouwd en worden de beperkingen op QoS op publieke internetverbindingen omzeild. De SD technologie kan data categoriseren op basis van business rules en vervolgens op de meest efficiënte manier over de beschikbare verbindingen transporteren. En bij een storing bij een van de providers wordt automatisch alternatieve routering gezocht.

Geen enkele van deze features is volledig nieuw. SD-WAN is dan ook geen nieuwe technologie, maar een slimme manier om de mogelijkheden van beproefde technieken te combineren en automatiseren. Zo biedt een SD-WAN alle functionaliteit die ook met een traditionele WAN beschikbaar was, maar dan zonder de beperkingen die daarbij horen.

Het feit dat SD-WAN’s gebruik maken van het publieke internet kan zorgen geven over veiligheid. Sommige SD-WAN oplossingen bieden geen inherente veiligheidsmaatregelen behalve end-to-end encryptie. Quanza heeft er voor gekozen om SD-WAN’s in te richten op basis van proven technology. Zo bieden wij een totaaloplossing voor zowel SD-WAN als security.

Wees kritisch

De ene SD-WAN oplossing is overigens de andere niet. Er zijn veel startups die SD-WAN oplossingen verkopen maar geen support hebben ingericht. Als er dan een storing is of hardware laat het afweten, kan het lang duren voordat verbindingen zij hersteld. Omdat wij niet van verrassingen houden maar wel van een hoge beschikbaarheid, was dit voor ons een extra reden om alleen met proven technology te werken van partijen die uitmuntende support bieden.

Is uw WAN ook aan een upgrade toe en wilt u er daarna geen omkijken meer naar hebben? Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op.