Rijkswaterstaat kiest Conclusion en Quanza voor beheer missiekritische infrastructuur

Utrecht, 1 mei 2024 – IT-dienstverleners Conclusion en Quanza hebben een overeenkomst getekend met Rijkswaterstaat voor het beheer van de missiekritische netwerkinfrastructuur van de organisatie. Conclusion Mission Critical, onderdeel van Conclusion, is verantwoordelijk voor de operationele service-integratie en governance. Quanza neemt het ontwerp, beheer en onderhoud van het netwerk voor haar rekening. Beide organisaties zijn gespecialiseerd in het leveren van missiekritische dienstverlening aan organisaties met een belangrijke functie voor de Nederlandse samenleving. Rijkswaterstaat sluit hier naadloos op aan. De samenwerking geldt initieel voor vijf jaar, met de mogelijkheid om drie keer twee jaar te verlengen.

Innovatieve combinatie van fysieke en digitale infrastructuur

Rijkswaterstaat beheert hoofd- en vaarwegen, onder andere 3.000 kilometer snelweg, 3.500 kilometer kanalen en rivieren en de grootste bruggen en sluizen. Minder bekend is dat de netwerkinfrastructuur van Rijkswaterstaat vrijwel even omvangrijk is. Het netwerk van Rijkswaterstaat is één van de grootste op glasvezel gebaseerde infrastructuren in Nederland. Het netwerk bestaat uit meer dan 6.000 switches, 5.000 kilometer glasvezel, 1.500 routers en meer dan 1.000 WiFi access points.

Rijkswaterstaat zocht een partner die zowel verantwoordelijk is voor het ontwerp, beheer, onderhoud en de ketenregie over de verschillende serviceproviders. De belangrijkste voorwaarde in het partnership is het borgen van continuïteit, zodat het netwerk 24/7 beschikbaar is en de hele keten perfect samenwerkt. Daarnaast vormt modernisering van het netwerk een belangrijk punt om te kunnen blijven innoveren.

Krachtenbundeling

Via een aanbesteding vond Rijkswaterstaat een partner in Conclusion Mission Critical en Quanza. Doorslaggevend was de bewezen kennis en expertise van de twee IT-partijen op het gebied van complexe missiekritische dienstverlening. De krachtenbundeling maakt het mogelijk om een betrouwbare en innovatieve oplossing te bieden. Conclusion Mission Critical en Quanza werken al jaren intensief samen in cruciale sectoren binnen Nederland, zoals het openbaar vervoer.

Adriaan Schutte, Directeur IRN bij CIV Rijkswaterstaat: “We kijken uit naar onze samenwerking met Conclusion en Quanza voor het beheer van onze netwerkinfrastructuur. Ons doel is om altijd een beschikbaar, veilig en voorspelbaar IT Netwerk te hebben. De komende jaren heeft Rijkswaterstaat mooie uitdagingen met betrekking tot het verder ontwikkelen van het landelijk netwerk. Vanuit die opgave hebben wij het volste vertrouwen gesteld in onze nieuwe partners.”

Marc de Beer, Directeur bij Conclusion Mission Critical: “Ik ben verheugd dat we Rijkswaterstaat mogen toevoegen aan ons klantportfolio. Als organisatie leveren zij een cruciale bijdrage aan een vitaal Nederland, waarmee ze perfect passen bij het type organisaties dat wij graag bedienen. Ook ben ik trots op ons partnership met Quanza. Naast een sterke culturele fit, richten zij zich net als wij op missiekritische dienstverlening voor organisaties met maatschappelijke relevantie. Daar zit dus een goede match. Ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat we samen succesvol een 24/7 beschikbare, wendbare en weerbare netwerkinfrastructuur voor Rijkswaterstaat gaan realiseren.”

Judith Tolk, Commercieel Directeur bij Quanza: “We zijn enorm trots om Rijkswaterstaat te verwelkomen bij Quanza. Het is voor ons een mijlpaal geheel in lijn met onze strategische koers, waarin onze toewijding om hoogwaardige diensten te leveren die voldoen aan de strengste eisen van missiekritieke- en vitale infrastructuren sterk naar voren komt. Ik kijk ernaar uit om onze expertise te combineren met die van Conclusion Mission Critical en zo samen zorg te dragen voor een robuuste en toekomstbestendige netwerkinfrastructuur van Rijkswaterstaat, welke bijdraagt aan een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland.”

Van links naar rechts op de foto: Ron Kolkman (CIO, Rijkswaterstaat), Judith Tolk (CCO, Quanza), Martin Wijnen (Directeur Generaal, Rijkswaterstaat), Seger Theuns (Managing Director, Conclusion), Marc de Beer (Director, Conclusion Mission Critical), Gert Heysteeg (Board Member, Conclusion) en Adriaan Schutte (Directeur IRN, Rijkswaterstaat)