Quanza Engineering realiseert optische laag SURFnet-netwerk

Na ruim een jaar hard werken is recent de implementatie en migratie van de optische laag van het vernieuwde SURFnet-netwerk afgerond. Via dit netwerk kunnen meer dan 180 Nederlandse onderwijs- en onderzoeksinstellingen gebruik maken van één van de meest geavanceerde netwerken ter wereld. De implementatie en het operationeel beheer van de optische laag van het netwerk liggen in handen van Quanza Engineering.

In het project SURFnet 8 wordt de volgende generatie van het SURFnet-netwerk gerealiseerd, waarmee Nederlandse onderwijs- en onderzoeksinstellingen met elkaar en buitenlandse instellingen grote hoeveelheden data uitwisselen. De noodzaak voor continue vernieuwing van het netwerk ligt onder andere in de enorme groei aan uitgewisselde data. Waar in 2000 nog 543 TB IP-verkeer binnenkwam van aangesloten instellingen bij SURFnet, was dit in 2015 57.948 TB. Voor uitgaand IP-verkeer is de verhouding in dezelfde periode 635 TB tegen 93.552 TB. Anno 2018 zijn deze volumes uiteraard nog groter. Ook de steeds hogere eisen die worden gesteld aan veiligheid, schaalbaarheid en beschikbaarheid maakten vervanging van het netwerk noodzakelijk.

Dennis Maat, projectleider van het project SURFnet 8 licht toe hoe de vernieuwing tot stand is gekomen. “SURFnet bepaalt de architectuur van het netwerk, houdt controle over het ontwerp en bepaalt de spelregels binnen het project. Maar het uitwerken van de details en het bouwen van het fysieke netwerk besteden we uit aan partners. Zonder een betrouwbare partner als Quanza is het voor SURFnet niet mogelijk om een dergelijk netwerk te bouwen. De betrokkenheid van de project managers, de kennis en kunde van de netwerk engineers en de kwaliteit van het werk van de field engineers bij Quanza zijn belangrijke succesfactoren geweest voor het slagen van dit project. Ik ben ook erg tevreden over de manier waarop Quanza zich niet als aannemer gedraagt, maar zich vooral opstelt als partner. Op alle niveaus wordt door Quanza met ons meegedacht over verbeteringen in de samenwerking en over oplossingen voor project issues. Op die manier hebben we samen een mooi netwerk opgeleverd.”

Optimale benutting van het SURFnet-netwerk

Ook Maurice Kleverwal, manager customer operations bij Quanza, kijkt tevreden terug op het project. “SURFnet gaf bij de aanbesteding van het project een duidelijke opdracht mee: zorg voor een netwerk dat in de bandbreedtes voorziet die nu en in de toekomst nodig zijn, én biedt de mogelijkheid om routering van data dynamisch te orkestreren. Die laatste wens was ingegeven door de behoefte om het netwerk meer optimaal te benutten en meerdere mogelijkheden voor redundantie in te bouwen. Uitgangspunt tijdens het hele project was dat de aangesloten instellingen niets zouden merken van de werkzaamheden.”

De grootste vernieuwing in het netwerk is dat deze nu software defined is. Daardoor is het veel eenvoudiger om (geautomatiseerd) verbindingen op te zetten en zijn extra mogelijkheden voor redundantie ingebouwd. Het netwerk kan makkelijker meegroeien met nieuwe use cases en requirements en biedt veel grotere bandbreedtes dan voorheen mogelijk was.

Op zoek naar nieuwigheden

Een uitdagende opgave, maar daar houden ze bij Quanza wel van. Op meer dan 40 locaties moest apparatuur worden vervangen en migraties van verbindingen werden overdag uitgevoerd op momenten dat de belasting van het netwerk het grootst was. “Dat dat goed ging, is te danken aan de hechte samenwerking met de mensen van SURFnet en een strakke planning. Het was voor ons heel mooi om onderdeel uit te mogen maken van dit project. Het is technisch heel geavanceerd, we moesten regelmatig met elkaar op zoek naar nieuwigheden omdat wat wij wilden nog niet eerder was gedaan. SURFnet liep daar niet weg van, en wij natuurlijk ook niet.”