Machine learning helpt netwerk problemen te voorspellen én voorkomen

Hoe garandeer je de hoogste uptime van jouw Network & Cloud infrastructuur? Traditioneel gezien zijn er drie belangrijke ingrediënten. Een slim ontworpen netwerk, prestatiecriteria die passen bij jouw organisatie en 24×7 monitoring op deze criteria. De laatste tijd wordt daarnaast bij Quanza steeds vaker gebruik gemaakt van Machine Learning en Artificial Intelligence (AI). Zo kunnen problemen worden aangepakt voordat ze überhaupt problemen worden. Klinkt best ingewikkeld. Hoe werkt dat dan?

We vragen het Patrick Ruhulessin, Senior Service Manager bij Quanza. “Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt natuurlijk voor alles, maar zeker binnen Mission Critical infrastructuur. Neural networks, Deep Learning, Big Data… voor de meeste mensen zijn het best vage buzzwords. Maar eigenlijk is het niet meer of minder dan het doen van voorspellingen op basis van eerdere patronen. En dat is precies wat onze engineers al meer dan 20 jaar continu doen.

Hebben we dan nog wel engineers nodig? Patrick lacht: “Ja. Want zo simpel ligt het ook weer niet. Kunstmatige intelligentie is bijna altijd een aanvulling op bestaande processen. Algoritmen moeten getraind worden. Dat kun je maar beperkt automatiseren. De toegevoegde waarde van Machine Learning ligt dus met name in de hoeveel data die je tegelijkertijd kunt analyseren én verwerken.”

We vragen Patrick om een concreet voorbeeld: “Neem bijvoorbeeld een plotselinge toename van transacties binnen jouw netwerk. Als je duizenden keren per uur de status van het hele netwerk vastlegt zie je dat zo’n onverwachte toename van verkeer eigenlijk een heel herkenbaar patroon volgt. Op basis van eerder verzamelde gegevens (de “big data”) kun je dan in milliseconden capaciteit opschalen of verkeer omleiden. En tenslotte zal zo’n gebeurtenis de algoritmen nog beter trainen.”

Het proactief detecteren van afwijkingen in gebruikspatronen, het leggen van correlaties en het voorspellen van gebruikerspatronen om storingen te voorkomen past volledig in de ambitie van Quanza om doorlopend te zorgen voor de best mogelijke Customer Experience. Benieuwd wat Quanza voor jouw organisatie kan betekenen? We denken graag met je mee. Neem vrijblijvend contact met ons op en we zetten mogelijkheden voor je op een rij!