Wat zijn de voordelen van SDN?

Over Software Defined Networking (SDN) wordt dagelijks veel gezegd en geschreven. Niet zo vreemd. Nu organisaties door IT-ontwikkelingen gedwongen worden om steeds hogere eisen te stellen aan hun infrastructuur, is de behoefte aan een controleerbare, schaalbare en tegelijkertijd dynamische netwerktechnologie als SDN groot. Maar waarom eigenlijk? Wat zijn nu precies de voordelen van SDN?

SDN & Automation

De voordelen? Het ligt er maar net aan hoe je SDN beschouwt. SDN wordt in de praktijk vaak in één adem genoemd met begrippen als ‘Automation’ en ‘Integration’. Logisch natuurlijk. Men wil netwerk en server vanuit een centraal punt kunnen beheren. Met één druk op de knop moet een server aan kunnen en tevens moet er direct een pad door het netwerk gebouwd worden. Maar hoewel ‘SDN’ en ‘Automation’ vaak in één adem worden genoemd, zijn ze niet helemaal hetzelfde.

Waar Automation ervoor zorgt dat losse netwerkcomponenten door middel van software worden voorzien van een nieuwe configuratie, regelt een SDN-architectuur dit net iets anders. Met SDN is het, dankzij de ontkoppeling van de aansturing van fysieke infrastructuur, namelijk mogelijk om netwerkonderdelen vanuit één centrale controller van nieuwe configuraties te voorzien. Afzonderlijk elk los component configureren is met SDN dus verleden tijd, omdat componenten centraal zijn geïntegreerd.

SDN en Automation gaan dus voor een groot deel hand in hand, maar het grote voordeel van SDN zit hem in het globale inzicht in de status van een netwerk. SDN is nooit een doel op zich, maar het is wel een techniek die het automatiseren van taken een stuk eenvoudiger maakt. Heeft een organisatie behoefte meer aan workload-vermindering tijdens het configureren, troubleshooting en asset management, dan biedt Automation een uitkomst. In gesprek met klanten sluiten we bij Quanza Engineering niets uit. SDN of Automation? Wij vragen ons altijd af waar een organisatie écht bij gebaat is.

Minder complexiteit dankzij ontkoppeling techniek en functionaliteit

Terug naar de voordelen van SDN. De ontkoppeling van techniek en functionaliteit betekent dat er in feite maar één keer nagedacht hoeft te worden over de techniek. De dagelijkse praktijk bestaat vervolgens uit functioneel beheer: vanuit de centrale controller kan de beheerder relatief eenvoudig functionaliteiten toevoegen aan zijn service chain. Configuratie vindt uitsluitend plaats in functionele zin en niet meer op technische wijze per apparaat.

Nu organisaties zich meer kunnen richten op functie in plaats van techniek, kan er anders gekeken worden naar de interne IT-afdeling. Het vinden en binden van gekwalificeerd IT-personeel blijft lastig. Enerzijds door schaarste op de arbeidsmarkt, anderzijds doordat IT niet tot de kernactiviteiten van de organisatie behoort. SDN biedt hier een antwoord op. Dankzij SDN kan een organisatie nog makkelijker complexe technische zaken aan een IT-partner uitbesteden zonder de regie over de functionele processen en de focus op kernactiviteiten te verliezen.

SDN zorgt voor schaalbaarheid

Een externe partij richt de fysieke infrastructuur in en kent de centrale controller toe aan de beheerder, die vervolgens naar eigen behoefte het netwerk kan voorzien van functionaliteiten. SDN maakt zo je netwerk, en daarmee ook je organisatie, een stuk flexibeler en beter beheersbaar. Hierdoor kan er kosteneffectief worden gewerkt. Wanneer er acuut behoefte ontstaat aan meer capaciteit of een betere performance kan de beheerder direct opschalen dankzij de virtualisatie van het netwerk.

[mk_blockquote font_family=”none”]Network designers should establish a “line in the sand,” such that new networking investments include SDN capability – Gartner, 2016[/mk_blockquote]

Is uw infrastructuur klaar voor de toekomst?

Wekelijks bezoeken we de meest uiteenlopende organisaties. Men wil graag flexibel zijn en snel kunnen schakelen om zo een sterke concurrentiepositie te behouden of te realiseren. De complexiteit van het IT-beheer gooit echter vaak roet in het eten. En dat terwijl het juist nu nodig is om de IT-infrastructuur ready te krijgen voor de toekomst.

Wilt u weten of uw organisatie klaar is om te profiteren van de voordelen van SDN? Lees hier onze blog ‘SDN: is uw organisatie er klaar voor?’ Liever in contact komen met één van de Quanzanen? Dat mag natuurlijk ook. Bij Quanza zijn we gespecialiseerd in het bedenken, bouwen en beheren van kritische IT-netwerken. We nemen graag vrijblijvend met u door wat nodig is om uw infrastructuur ready te krijgen voor de toekomst. Neem gerust contact met ons op via onderstaand formulier.

[gravityform id=”22″ title=”false” description=”false”]